Titel: Förgöring av gevär.

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammar

Onda människor kunde förgöra gevären, så att de inte träffade villebrådet eller så, att de inte dödade det villebråd, skottet träffat. Det var därför vikt fäst vid, att i görligaste mån hindra främmande människor att få geväret i sina händer. Ingen smed med självaktning lånade därför ut sitt gevär. Men geväret kunde också bli förgjort utan att någon behövde taga i det. Denna onda avståndverkan sökte man hindra genom åtskilliga medel.

1. Bar man en kvällssläppa i kolvlådan var geväret skyddat mot förgöring.
2. Borrade man in lite kvicksilver i kolven, kunde ingen ond människa skada geväret.
3. Lade man lite silver i förladdningen dödade detta skott allt.
4. Stöpte man kulor av kyrkfönsterbly kunde man med dessa döda villebrådet, all förgöring till trots.

Nordiska museet. Frågelista. Ur Bruksarbetare, bd II.